Vanillaroma

Keistimewaan “LITTLE TREES X-TRA STRENGTH (XL)”.

.

Patutlah Vanilla merupakan wangian no.1 dari yang lain dan mendapat permintaan paling tinggi….
.

.KENAPA VANILLA??.

.

.1)Kesan yang menenangkan
Pada tahun 1991, Pusat Kanser Sloan-Kettering di New York menguji keberkesanan lima wangian pada 85 orang pesakit yang menjalani pengimejan resonans magnetik, atau MRI. Daripada wangian-wangian yang diuji, aroma vanila, heliotropin, telah diberi nilai yang paling santai. Pesakit yang terdedah kepada heliotropin melaporkan, 63% dari pesakit mengalami kurang kebimbangan (kurang nervous) dan claustrophobia daripada yang pesakit yang tidak terdedah kepada wangian. Kajian ini mendorong Sloan-Kettering untuk memasukkan wangian vanila sebagai sebahagian standard imbasan MRI. Satu kajian di Tubingen University di Jerman juga mendedahkan bahawa vanila mengurangkan kejutan refleks pada manusia dan haiwan. Kerana sifat-sifat yang menenangkan, aroma vanila ini biasa digunakan dalam produk mandian, lilin dan bentuk lain untuk membantu menggalakkan tidur yang tenang..

.

.2)Kesan Aphrodisiacal

Menurut “Chemistry of Spices” vanila telah dianggap sebagai afrodisiak sejak zaman Aztec. Pada tahun 1762, satu kajian di Jerman mendapati bahawa ubat yang mengandungi vanila dapat menyembuhkan penyakit mati pucuk bagi lelaki. Satu kajian oleh Smell and Taste Treatment and Research Foundation mendapati bahawa vanila, serta bau lain seperti lavender, pai labu dan likuoris hitam, menghasilkan peningkatan aliran darah pada zakar sukarelawan lelaki. Vanilla adalah yang paling berkesan pada lelaki yang lebih berusia..

.

.3)Kesan pernafasan
Penyelidik di Pusat Kebangsaan bagi Penyelidikan Saintifik di Strasbourg, Perancis, mendapati bahawa bau vanila mengurangkan masalah pernafasan dan sleep apnea pada bayi pramatang. Dr. Luc Marlier dan rakan-rakannya menambah 15 titis vanillin untuk 15 bantal bayi pra-matang di unit rawatan rapi dan dipantau kadar pernafasan mereka selama tiga hari berturut-turut. Episod sleep apnea menurun sebanyak 36% pada hari pertama bayi terkena bau vanila. Para saintis membuat rumusan bahawa vanila membantu bayi dalam dua cara: dengan secara langsung memberi kesan kepada pusat pernafasan dalam otak, dan dengan membantu bayi menyesuaikan diri dengan tekanan.

.

.◦ Credit: livestrong.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s